
אהימסה: כוחה של אי האלימות | עם ד״ר יוחנן גרינשפון | פרק 19

"אהימסה (אי רצון לתוקפנות, אי אלימות) היא יסוד החיפוש אחר האמת. בכל יום מתחוור לי הלכה למעשה שהחיפוש הוא עקר, אלא אם הוא מיוסד על אהימסה. ראוי להתנגד ולתקוף מערכת, אך ההתנגדות ליוצרה ותקיפתו- כמוהן כהתנגדות ותקיפת עצמנו. כי כולנו קורצנו מאותו חומר, וכולנו צאצאיו של בורא אחד, וככאלה הכוחות האלוהיים שבתוכנו הם אינסופיים."
מתוך 'אוטוביוגרפיה- או סיפור ניסויי עם האמת', מאת מ.ק. גנדהי. תרגום: ינץ לוי
אהימסה- אי הרצון לתוקפנות או אי-אלימות, הוא מושג מרכזי במסורת ההודית מימיה המוקדמים, והופך למרכז משנתו של מהאטמה גנדהי באשר לניהול מאבקים בלתי אלימים, במרחב הפנימי ובמרחב החיצוני גם יחד.
עונה שנייה של הסכת 'הכרית' נפתחת בימים מורכבים, רוויי שאלות סביב פעולה, מחאה, הידברות וגם אהבה. בשל המצב, עצרנו רגע לשיחה מסוג קצת אחר. שיחה שלא מבקשת פתרונות או מסקנות, אלא בוחנת רעיון משמעותי, רעיון האהימסא.
שוחחנו עם ד"ר יוחנן גרינשפון, מומחה לפילוסופיה הודית ולתורתו של גנדהי, על הדרך בה אי הרצון לתוקפנות עשוי להוות כוח טרנספורמטיבי בעולם. מהי בעצם האהימסה? מה מקורותיה במסורת היוגה? מדוע בחר גנדהי לאמץ אותה אל לבו בשיא המאבק על העצמאות ההודית? והאם ניתן ליישמה גם במקום ובזמן הזה?
מתוך: פסוקי היוגה של פטנג'לי- 'דממה וחירות ביוגה הקלאסית', יוחנן גרינשפון
עיבוד לסוטרות נבחרות שצוטטו במהלך הפרק
1.1 עתה, ההסבר על אודות היוגה
1.2 היוגה היא הפסק הזיהוי העצמי עם תנודות התודעה. אז, הסובייקט הטהור נמצא במצבו הטבעי והשלם
2.3 אי רצון לאלימות (אהימסה), אמת, אי גניבה, פרישות ואי רכושנות- אלה הריסונים (יאמאס)
2.31 המחויבות לתרגל את חמשת הרכיבים הללו, ללא התחשבות בסוג ההוויה, במקום ובזמן, בכל הזדמנות
ובכל רמה, היא הנדר הגדול
2.35 כאשר המתאמן ספוג באי רצון לתוקפנות (אהימסה) פוסקת בסביבו כל אלימות
2.46 התנוחה היוגית (אסאנה) נינוחה ויציבה
2.47 התנוחה מושלמת עם הרפיית המאמץ, והתמזגות עם האינסוף (אננטה)
הכירו את האורח
חוקר ומרצה באוניברסיטה העברית ובמסגרות שונות בנושאי פילוסופיה הודית, יוגה, אופנישדות, ודמויות מופת בהודו ותרבותה.
עבודת הדוקטורט שלו עסקה בפסוקי היוגה של פטנג'לי, ובתחום זה הוא נחשב לסמכות בינלאומית. כמו כן ליוחנן יש ידע נרחב ועמוק בכתבים הרוחניים של הודו והפרשנויות הקלאסיות עליהם. אחד מתחומי המחקר הבולטים של ד"ר גרינשפון הוא חייו ופועלו של מהטמה גנדהי. מבין ספריו הבולטים שפורסמו בעברית: “דממה וחירות ביוגה הקלאסית”, “הינדואיזם מבוא קצר” ו”על כוח ואי-אלימות, חייו ומשנתו של מהטמה גנדהי”.
