top of page
דרך שמונת הנתיבים
עם ד״ר ארז יוסקוביץ׳
״אל תחפש את עקבות החכמים - חפש מה שהם חיפשו״ (מאצואו באשו)
״דרך נוצרת במקום שפוסעים בו״ (ג׳ואנג דזה)
במהלכה של שנה זו בתוכנית אימון לחיים, נתעמק בהבנת האמת הנאצלה הרביעית, המכונה 'דרך שמונת הנתיבים' או 'דרך שמונת האברים׳; שמונה היבטי קיום בהם נדרש האדם, אם ברצונו לקיים חיים טובים ונכונים.
לשם כך, מלמד הבודהה, יש ללמוד כיצד לבוא אל החיים האלה עם השקפות מיטיבות, התכוונויות מועילות, דיבור מתאים, עשייה שוחרת טוב, אורח חיים מוסרי ופורה, מאמץ מכוונן היטב, מודעות קשובה וריכוז מאפשר; שמונה היבטי הוויה אנושית, שלהם יש להקדיש תשומת לב, ושאיתם ראוי להתנהל בתשומת לב רבה, אם ברצוננו לחיות חיים שאינם מתאפיינים בכמות כה גדולה של סבל מיותר.
בתרגול ולימוד שמונת הנתיבים מתגלמת ההבנה הבסיסית ביותר שהבודהה נמצא כאן ועכשיו. בכוס הקפה של הבוקר, בפקק בדרך למשרד, בשיחה עם חבר, בהעמסת המדיח. אין זו דרך מדורגת המובילה אל מטרה נכספת, אלא דרך המבקשת לאפשר את התרחשותו של שינוי, מהותי ובו זמני, בכל שמונת היבטי הקיום המוצגים בה.
נעזר במפת הנתיבים כדי להבין טוב יותר את היחס בין התודעה לעולם, ונבחן כיצד משתקפת הדרך כולה בכל נתיב על כל צעד ושעל.
נגשש את דרכנו בעולם הזה עם בלב פתוח, בחמלה ובחוכמה.
הכירו את המורה
ד"ר ארז יוסקוביץ'
אני מלמד תרבות יפנית ופילוסופיה בודהיסטית באוניברסיטת תל-אביב ובאוניברסיטת בן-גוריון בנגב. תחום ההתמחות שלי הוא ההיסטוריה האינטלקטואלית והדתית של הזן היפני מהמאה ה -18 ועד ימינו. בעשור האחרון חקרתי ולימדתי בכמה מהאוניברסיטאות המובילות בעולם, כולל אוניברסיטת טוקיו (מחקר הדוקטורט) ואוניברסיטת ברקלי בקליפורניה (פוסט-דוק). בימים כתיקונם אני עובד על שני פרויקטים מרכזיים. הראשון, הכנה לפרסום של ספרי אודות התפתחות הזן החוץ-מנזרי (Lay Zen) ביפן המודרנית. והשני חוקר את הקשר בין הגוף ופרקטיקות גופניות (ריטואלים, מנהגים, מדיטציה, וכו׳) לעיצוב התודעה וחינוך האינדיבידואל במסורת הזן. בנוסף לעבודתי האקדמית, אני מתרגל זן כעשרים שנה. במהלך השנים הללו ביליתי תקופות ארוכות במנזרים ביפן ובאירופה. כיום אני מתגורר עם משפחתי במדרשת בן-גוריון בנגב ונהנה לרוץ, לרכוב, ולטייל במדבר.
bottom of page