נוכחות טיפולית
כנס הטיפול השנתי
יום שישי, ה - 23.9.22 בזום

"מי ייתן ואהיה למגן לחסרי המגן, מדריך להולכים בדרך,
לאלה החפצים לחצות את המים, אהיה סירה, דוברה, גשר"
(מתוך שבועת הבודהיסטווה, גרסת שנטידווה).
הצלחתו של טיפול, ושל כל תהליך מסייע, קשורה במידה רבה בנוכחות המטפל.ת או המלווה. מהי אותה נוכחות? כיצד ניתן לטפח אותה? האם וכיצד בתוך טיפול בן זמננו יכולה להתקיים נוכחות ברוח שבועת הבודהיסטווה?
התרגול ודרך הדהרמה מזמינים אותנו לנוכחות קשובה וחומלת, לשהייה נטולת קונספציות והמשגות מוקדמות עם כל התופעות באשר הן, בהתמסרות עמוקה לאי הידיעה. העמקת הנוכחות מרחיבה את יכולות ההקשבה, הצלילות והחיות, הן בקשר עם עצמנו והן עם סביבתינו.
בכנס הטיפול השנתי של פסיכו-דהרמה ובהמשך במהלך שנת הלימודים הנוכחית, נפגוש, נחקור ונטפח היבטים שונים של 'נוכחות' בכלל ו'נוכחות טיפולית' בפרט.
תוכנית הכנס
9:00 פתיחה ומדיטציה | ד״ר אסף סטי אל-בר - מנהל אקדמי ומקצועי
איילת שמולביץ׳ - ר׳ תכניות המטפלים
9:30 יעקב רז ומיכל ברנע אסטרוג | מרחב המפגש הטיפולי כיצירה משותפת, מנחה: אביגיל פן
10:45 מושבים/סדנאות לבחירה:
* ד״ר אסף סטי אל-בר | חמלה נכונה במרחב המפגש
בדרך הבודהיסטית חמלה מוגדרת כרצון המעשי להפחית ולהביא לסופו את סבלו של האחר. הנוכחות החומלת הנה רכיב מרכזי במרחב של פגישה עם האחר ולכן חשוב כל-כך לפתח ולטפח חמלה נכונה. בסדנה הזו נתרגל ונעמיק בהגדרתה של 'חמלה נכונה' ככזו שיש בה איזון בין חמלה עצמית לחמלה לאחרים, ולאופן שבו ניתן לעבוד עם מכשולי החוכמה ובראשם האשמה.
* מאיה לאוב | נוכחות בעת גסיסה, פרידה ומוות
לאור המוות החיים מקבלים משמעות בהירה יותר. מתבהר לנו מה חשוב לנו לעשות, לומר, להשאיר אחרינו. תרגול המוות כנוכחות חיה ביומיום שלנו מאפשר להיטיב למות ולשחרר את האחיזה בחיים, לצד למידה עמוקה על האפשרות לחיות את החיים במלואם. במפגש נדבר על נוכחות הן מצדו של האדם העומד למות, והן מצידו של מי שמלווה אותו אל מותו. נשלב מדיטציה, שיחה, ותרגילים.
* ד״ר איריס דותן כ״ץ | נוכחות טיפולית בין ריקות וחכמה
נוכחות טיפולית המכוונת בתשומת לב מצמיחה בהדרגה מיכל של הווית גומלין בין השותפים לדרך ולתהליך הטיפולי. המטפל.ת מוזמן.ת לחקור מהי ריקות בהובלת התהליך, חשיבותה וכיצד היא באה לידי ביטוי בהקשבה ובדיבור נכון. מכאן עולה ההתבוננות במשמעות החכמה המובילה להקשבה זו ואף נובעת ממנה. השהייה בין הריקות והחכמה, כפי שיתוארו , היא זו העשויה לחולל שינוי בהשקפות ובתפישות של השותפים במפגש הטיפולי, ואולי גם ביחסיהם ובהתנהלותם בחיי היום יום.
* אלעד חונה | הוויה משחררת: ניקוי הנוכחות הטיפולית בעזרת חכמת הזן, הדזוגצ'ן וגישת ה- ISTDP
כיצד לשחרר את המרחב הטיפולי ממכשולים ותעתועים שמקורם בדעות קדומות - מקצועיות, אמוניות - כולל בודהיסטיות, ואישיות? במפגש זה יוצגו כמה דרכים בהן שיטת ה- ISTDP, כמו גם השראה מעולמות הזן והדזוגצ'ן, עשויים לסייע בכך, בתקווה שהדיאלוג והאינטראקציה במהלך המפגש יאפשרו אף לחלקנו חוויה ישירה של אותו שחרור.
* נועה נחום | נוכחות בגוף כשער לחיבור
מה הקשר בין נוכחות ותרגול מיינדפולנס? כיצד נוכל לתרגל נוכחות דרך הגוף ולמה החיבור לגוף שלי משפיע לא רק עלי, אלא גם על מי שמולי? מפגש של שיחה, דיון משותף, תרגול תנועה קצר ומדיטציה.
12:15 יובל אידו טל ואיילת שמולביץ׳ | נוכחות: גבולות ומעבר להם
בכל ליווי של אדם, החל מהורה את ילדו, ועד המעשה הטיפולי עולות שאלות של הכלה וגבולות, ואיך מציעים נוכחות מטיבה? לעיתים היחס בין אלו ברור, פעמים רבות הוא עמום, ותמיד מבקש הקשבה מתוך זיקת הגומלין הייחודית.
בשיחה זו נתבונן על הדיאלקטיקה הקיימת בין הכלה וגבולות, ועל שאלות, לא פשוטות ומרתקות, שהיא מציבה. בנוסף, נשאל אילו שפות נוספות מציע העולם הבודהיסטי, מעבר לשפות הגבולות וההכלה.
13:15-13:30 סיכום
הכנס פתוח לכל, ומתקיים בדאנה.
אנו מעודדים אתכם לתמוך בעמותת ״קשב פתוח״, במורים ובתלמידים, בתשלום כפי היכולת והרצון