top of page

כנס
חכמה וחמלה כשהלב בוער

יום שישי, 24.3.23  |  בזום

אנחנו מצויים בתקופה סוערת. אלה ימים רוויי קושי, ימים בהם גוברים הקיטוב והאלימות, המועקה, הדאגות והפחדים. 

הדרך הבודהיסטית היא דרך של אי-אלימות. אי-אלימות נפשית, אי-אלימות חברתית. 

אולם אי-אלימות אין פירושה ויתור אוטומטי או אסקפיזם ניהיליסטי. ישנם מקרים בהם ראוי לנהל מאבק מלא עוצמה, אלא שהדרך הבודהיסטית מדגישה שמאבק כזה יהיה תמיד מבוסס בחמלה, אהבה וסולידריות לכל היצורים החשים. 

 

בכנס זה נדון בשני הרבדים של המשבר הנוכחי, שנכונים לכל משבר שהוא: נדון בכלים, תפיסות ופרקטיקות של מאבקים לא אלימים; נדון בצורך באיחוי ובבנייה מחודשת לאחר מאבק, ובהשפעה של תפיסה אוהבת על אופי המאבק ועל התנהלותנו בו.

 

אנו מתייחסים השנה לכנס פסיכו-דהרמה כאל מרחב סיוע, כזה העשוי לאפשר עצירה, לתת השראה, להציע כלים, תרגול או תמיכה קהילתית לכל מי שזקוקים וזקוקות להם בימים אלה. 

ההשתתפות פתוחה לכל  *  לקבלת קישור זום לכנס מומלץ להרשם מראש 

חכמה וחמלה לאתר3.png

סדר היום: 

10:00 התכנסות, מדיטציה, דברי פתיחה

10:30  ד״ר אסף (סטי) אל בר ויובל אידו טל: בין עמדה להקשבה עמוקה:

          להתמקם במרחב המאבק מתוך קשב עמוק לעצמנו ולאחר

11:30  הפסקה 

11:50  שיחות דהרמה ותרגול בחלוקה לחדרים: 

          ד״ר איריס דותן כ״ץ: שלום פנימי ושלום חיצוני - יישום שלושת                                            העקרונות של הזן פיסמייקרס בקונפליקט

          ענבל הללי בלס: כיצד נתמודד עם בלבול, ספק וייאוש

          תומר יצחקי: פיתוח סבלנות והוקרת הטוב 

          נועה נחום: לב נקי מסכסוכים: מכעס ושנאה לתבונה וחמלה

 

12:50  הפסקה

13:15  נחי אלון בשיחה עם אביגיל פן: איך ראוי לפעול?

         על פעולה מיטיבה בעיתות משבר'

14:15  סיכום והקדשת הטוב

פירוט המפגשים בחדרים:

ד״ר איריס דותן כ״ץ: שלום פנימי ושלום חיצוני - יישום שלושת העקרונות של הזן פיסמייקרס בקונפליקט

כפעילה ומתרגלת בארגון ה zen peacemakers  אשתף בפרקטיקות ובהתנסויות שלי באזורי קונפליקט ובמצבי קונפליקט. נדבר ונתרגל את הדרך של שלושת העיקרים: אי ידיעה, הווית עדות ופעולה נכונה (או פעולה מיטיבה). הווית עדות משמעה נוכחות מתוך הקשבה מלאה ככל האפשר לקולות ומופעים שונים סביבנו ובתוכנו. הווית עדות הנובעת מתרגול של התרוקנות מידיעה מוקדמת, התניות וצרכים אישיים מהווה הזדמנות להתנסות בהכלת ניגודים וסתירות פנימיות וחיצוניות. אלה ניגודים בין תפישות וקולות הנשמעים בתודעה שלנו מתוך אירועי מציאות או הבדלי השקפות וערכים. מתוך הווית העדות עשוייה לצמוח עמדה המובילה לנקיטת פעולה, מתוך הכלת הניגודים בתודעה עשויה לצמוח חמלה הנובעת גם מהפרדה בין עמדה השונה ואף המנוגדת לזו שלנו לבין האדם המבטא אותן.

 

ענבל הללי בלס: כיצד נתמודד עם בלבול, ספק וייאוש בתקופה כה סוערת?

אנו חווים תקופה מקוטבת וסוערת בישראל. לאנשים רבים סביבנו יש דעות מוצקות, ואנו שומעים מסרים שונים ולעתים סותרים. גם מה שעבור הקרובים לנו מובן מאליו - בעינינו אולי אינו כזה. ואולי העמדות שלנו ברורות לנו, אך לא ברור לנו כיצד מועיל לתרגם את העמדות הללו לפעולות? 

אחת התגובות שיכולה לעלות לחוויה כזאת היא בלבול וספק. מה נכון לעשות? אילו מחירים אנו נכונים לשלם עבור הפעולות המוצדקות בעינינו? מה מידת ההשפעה שלנו כפרטים וכקבוצות על המציאות הכוללת, וכמה כוח יש לנו להשפיע על המציאות ולהטות את הכף? הספק והעייפות עלולים להוביל גם לייאוש ולוויתור מוחלט על מעורבות ופעולה.

במפגש נתבונן בתבניות החשיבה של הבלבול, הספק והייאוש, ונשוחח גם על הדרכים למצוא ידיעה וביטחון ביכולתנו להשפיע על המציאות הפנימית והחיצונית כאחד.

 

תומר יצחקי: פיתוח סבלנות והוקרת הטוב בזמנים קשים

בתקופות מאתגרות חשוב אף יותר מתמיד לזכור שחווית המציאות שלנו היא למעשה תמונת התודעה שלנו, ושהעבודה המשמעותית ביותר וזו לטווח הארוך היא עבודה על השקטת התודעה וצמצום גורמי הסבל. תקופה כזו מאפשרת לנו לראות באופן חד ובולט את נקודות התורפה שלנו הדורשות עבודה וריפוי, כך שכאשר עולה כעס  נוכל לתרגל סבלנות והיכן שנזהה האחזות - דוגמת האחזות בדעות -  נוכל לתרגל הוקרת הטוב . 

במפגש נעזר בפסוקים השראה של שנטידווה, מאסטר הודי מהמאה ה-12.  

 

נועה נחום: לב נקי מסכסוכים מכעס ושנאה לתבונה וחמלה 

שיחה, תרגול מונחה וזמן להרהור משותף

ביומיום, כולנו חווים רגעי חוסר נחת, אי שקט, עצבים, חוסר סבלנות…רגעים בהם או לכודים בסיפורים שלנו ובכמה היינו יכולים להיות רגועים ושמחים לו רק התנאים בחוץ היו אחרים.

מה אפשר ללמוד מהתבוננות ברגעים האלו, של הכיווץ והכעס? וכיצד נוכל לאמן את התודעה ולטפח איכויות מיטיבות?

חומרי השראה וסיוע

bottom of page